17 Ağustos’un yıl dönümü yaklaşırken kafalardaki sorular tazeliğini koruyor. Binalar depreme dayanıklı mı?
Şubat ayında Kartal’da yaşanan feci olayın ardından binaların depreme dayanıklılığı konuşulmuş, sosyal medyada kentsel dönüşüm ve deprem analizi konuları tartışma konusu olmuştu. Peki bina sahipleri binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl anlayacaklar? Eski bir binayı yeniden dayanıklı hale getirmek mümkün mü? Kentsel dönüşüm sürecinde binada metrekare kaybı oluyor mu?
İstanbul’da kentsel dönüşüm süreci bazı semtlerde devam ederken bazı semtlerdeyse tamamen durmuş durumda. İnşaat sektöründeki yavaşlamanın da etkisiyle kentsel dönüşüm çalışmaları duraklama dönemine girdi diyebiliriz. Öte yandan kentsel dönüşüm sürecinde binanın kullanım alanındaki düşme ise yapı sahiplerinin kafasını kurcalayan diğer etmenler arasında. Kentsel dönüşüm kapsamında binanın yıkılıp yeniden yapılmasına alternatif olarak hem imar kaybı yaşanmaması hem daha kısa sürede tamamlanması hem de bu nedenle ekonomik oluşu nedeniyle bina güçlendirme yöntemi bina sahiplerinin daha çok ilgisini çekiyor.
Peki bina güçlendirme nasıl yapılır?
Bina güçlendirme uygulamasına öncelikle binanın analizi yapılarak başlanıyor. Binada kullanılan beton ve malzeme kalitesi, binanın oturduğu zemin, binanın ilk projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığı analiz ediliyor. Yapılan detaylı inceleme sonucunda öncelikle binanın bina güçlendirmesine uygun olup olmadığı tespit ediliyor. Binanın bina güçlendirme yapılmaya uygun olması durumunda bina güçlendirme projesi oluşturuluyor.
Bina güçlendirme tecrübesi önemli
Bina güçlendirme projesi ve uygulama alanında ise tecrübe ön plana çıkıyor. Zira bu konuda da belirsizlikler mevcut. Bina güçlendirme diğer mimari proje uygulamalarının aksine bu konuda kesin bir uzmanlık gerektiriyor. Uzmanlar bina güçlendirme projelerinin sadece bu konu üzerinde çalışan firmalar üzerinden yürümesi gerektiğini belirtiyor.
Bina güçlendirme maliyeti nedir?
Bina güçlendirme yapmak isteyen bina sahiplerinin en çok merak ettiği konuların başında bina güçlendirme maliyeti geliyor. Bina güçlendirme maliyeti binanın yapısına, boyutuna ve binada yapılacak işlemlere göre değişkenlik gösteriyor. Uzmanlara göre bina güçlendirme maliyeti daire sayısına göre daire başına 50-90 bin TL aralığında değişebiliyor. Bina güçlendirmesinin ardından ise bina ortalama %20- %30 değer kazanıyor. Yani konumu nedeniyle 1 milyon TL eden bir daire bina güçlendirmesinin ardından ortalama 1.2 M ediyor. Bina güçlendirmesinin ardından binada renovasyon yapılırsa bu değer yüzde 50 nin üzerine çıkıyor. Yani bina güçlendirme yapılmış içi ve dışı tadilat görmüş bir daire bina sahibine ortalama 100 bin TL ye mal olurken dairenin fiyatını ise %50 arttırıyor.