E-Fatura ile E-Arşiv Farkı Nedir?
E-arşiv ve e-fatura, sağladığı kolaylıklar sayesinde hızla geçiş yapılan uygulamaların başında geliyor. E-faturanın uzun zamandır kullanıldığını belirtebiliriz. Özellikle son yıllarda yapılan bazı yasal düzenlemeler ile e-fatura kullanımının zorunluluğu da arttı. Dolayısıyla daha fazla sayıda işletmenin e-fatura dönemine geçiş yaptığı da söylenebilir.
E-faturanın kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip olduğu bilgisini de aktaralım. Ancak pek çok kişi, bu ikisi arasındaki farkı merak ediyor. Bugünkü yazımızda, bu farklara değineceğiz. Böylece aklınızdaki soru işaretlerini gidereceğiz. Hazırsanız, başlayalım!
E-fatura elektronik bir belgedir ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından düzenlenen, bir faturada olması gereken bilgilerin tümünü içerir. E-arşiv fatura ise kağıt faturalar ile eşdeğer niteliktedir. E-arşiv fatura, E-fatura hizmetine kayıtlı olmayan firmalara da fatura gönderilebilmesine olanak tanır. Zamandan yana da tasarruf elde etmenizi sağlar.
E-fatura, internet üzerinden satış yapan işletmeler tarafından kesilmesi zorunlu olan faturadır. Müşteriye bu fatura mutlaka iletilmelidir. E-fatura hizmetinden yalnızca e-fatura sistemine kayıtlı olanların faydalanabildiğini ekleyelim. Ancak e-fatura kaydı yoksa bu durumda e-arşiv faturası kesilebilir. E-arşiv faturası için e-fatura kaydının olması gerekmez. Çünkü e-arşiv fatura, e-faturadan farklı olarak fatura mükellefi olmayan şahıslara ve şirketlere kesilebiliyor.
E-fatura ile e-arşiv fatura arasındaki farklardan biri de e-faturanın direkt olarak müşteriye iletilmesidir. Ancak e-arşiv nüsha halinde gerekli olan portallara iletilir ve muhafaza edilir. Format bakımından da bir fark söz konusudur. Fatura üzerinde ait olduğu tüte dair ibarenin olması gerekir. E-arşivde format zorunluluğu olmaz. E-faturada ise UBL-TR format zorunluluğunun olduğunu belirtelim.
E-faturada mali mühür kullanılması gerekir. E-arşiv fatura ise mali mühürle imzalanabilir olsa da bu konuda bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak e-arşiv faturada da zaman damgasının olması zorunludur. E-faturada ise zaman damgası zorunluluğu yoktur.
Eğer siz de e fatura ve e arşiv kullanım zorunluluğu konusu da daha fazla bilgi almak isterseniz KolayBi’ internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. E-fatura ve e-arşiv arasındaki farklar, benzerlikler gibi bu konuda merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını site içeriklerinde bulacaksınız. Aynı zamanda ön muhasebe uygulaması hakkında yer alan bilgilere de göz atmanızı tavsiye ederiz!