Antalya Haberlerleri – Antalya haber – Havadis07

Profesör Doktor Ahmet Necmettin Efeoğlu

Profesör Doktor Ahmet Necmettin Efeoğlu
02 Ağustos 2018 - 14:23

Diş Hekimi, Profesör Doktor Ahmet Necmettin Efeoğlu ağız kokusuna neden olan sorunları ve ağız kokusunun hangi hastalıkların habercisi olacağını anlatıyor.

Kötü Nefes Kokusunun Başka Hastalıklarımız  Olabilir mi?

Ağız kokusu önemli bir sosyal problemdir. Aslında ağız kokusu  ile nefes kokusunu ayırmak gerekir. Ağız kokusu ağız içindeki herhangi bir durum veya hastalığa bağlıdır. Nefes kokusu ise genel bir kavramdır ve ağız kokusu ile birlikte vücudun başka bölgelerindeki hastalıklar sonucu oluşan kötü kokuların tümünü içerir. Öncelikle, nefes kokularının büyük bir çoğunluğunun (%90’dan fazlası) ağız kokusu yani ağız kaynaklı kokular olduğunu vurgulamak gerekir.

Ağız kaynaklı olmayan, hastalık ve durumlara bağlı nefes kokularını şu şekilde sıralayabiliriz:  

Kulak-burun-boğaz hastalıkları: Akut farenjit, purulent sinüzit, postnazal akıntı ki kronik sinüzitle birlikte olabilir en sık karşılaşılanlarıdır.

Solunum sistemi hastalıkları: Kronik bronşit, broşiektazi ve bronşial karsinoma.

Sindirim sistemi hastalıkları: Sanılanın tersine sindirim sistemi kaynaklı nefes kokuları oldukça seyrektir. Tüm nefes kokusu vakalarının %1’inden azdır. Sindirim sistemi hastalıklarından, Zenker Divertikülü (Özafagus hernisi veya fıtığı) besin birikimine ve orada kokuşmalarına neden olur. Mide Fıtığı, mide gazları ve/veya mide içeriğinin yukarı kaçmasına neden olabilir. Reflü Özofajitisi (yemek borusu iltihabı) da kötü nefes kokusuna neden olur.

Karaciğer: Siroza bağlı karaciğer yetmezliğinde kanda amonyum birikir ve nefes kokusuna yansır.

Böbrek: Genel olarak kronik glomerulonefritlerin neden olduğu böbrek yetmezlikleri kanda ürik asit düzeyinin artmasına neden olur. Bu da nefesin amonyak kokusuna benzer şekilde kokmasına neden olur.

Sistemik metabolik hastalıklar: Tip 1 (insulin bağlı) diyabet glikoz eksikliği yağ ve proteinlerin yıkımına neden olarak asetoasetat ve hidroksibutirat gibi keton cisimlerinin oluşmasına neden olur. Nefeste asetona benzer bir koku hissedilir. Tip 2 (insulin bağlı olmayan) diyabetler sıklıkla yıllarca farkedilmeden kalabilir ve bireyler nefeslerindeki bu koku nedeniyle hekime başvurlar.

Hormonal Nedenler: Menstruel döngülerde progesterone hormon sevitesindeki artış bazı kadınların nefeslerinde tipik bir kokuya neden olabilir. Ovulasyon zamanlarında nefesteki volatil sülfür bileşiklerinin 2-4 kat arttığı saptanmıştır ki volatil sülfür bileşikleri ağız kokusuna neden olan en önemli bileşiklerdendir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar örneğin metronidazol kötü ağız kokusuna neden olabilir.

Profesör Doktor Ahmet Necmettin Efeoğlu Kimdir?

1977 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olan Diş Hekimi Ahmet Necmettin Efeoğlu 1979 yılında asistan olarak göreve başlamış ve yazdığı tez ile doktor ünvanı kazanmıştır.

1993-1995 ve 1997-2012 yılları arasında “Kısmi Statü”de çalışan Ahmet Efeoğlu, Öğretim Üyeliği süresince Periodontoloji derslerinin dışında “Diş Hekimliği Tarihi” derslerini de vermiştir. Başarı ile yürüttüğü akademisyenlikten 2013 yılının Temmuz ayında kendi isteği ile emekliye ayrılmıştır.

Evli ve bir kız çocuğu babası olan Ahmet Necmettin Efeoğlu, İstanbul Kadıköy’de diş hekimi muayenehanesinde uygulamalarını gerçekleştirmektedir.

 

www.havadis07.com © 2021 Tüm Hakları saklıdır.Yayınlanan haberlerin telif hakkı ajanslara aittirantalya haberSponsorlar: - antalya tabela reklam - antalya duvar kağıdı - duvar kağıdı - https://www.antalyaduvarkagidi.com.tr

takipci satin al -İstanbul evden eve nakliyat