Antalya Haberlerleri – Antalya haber – Havadis07

Antalya’da ‘Organ Bağışının Kurtardığı Hayatlar’ paneli

MEMORİAL HASTANESİ, MURATPAŞA BELEDİYESİ VE ANTALYA OLİMPOS ROTARY KULÜBÜ ORGAN BAĞIŞINA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN ‘ORGAN BAĞIŞININ KURTARDIĞI HAYATLAR’ ADLI PANEL DÜZENLEDİ.

Antalya’da ‘Organ Bağışının Kurtardığı Hayatlar’ paneli
08 Kasım 2017 - 23:37

Akdeniz Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Bayezid, Türkiye’de sadece Akdeniz Üniversitesinde aynı anda iki nakli gerçekleştirdiklerini söyledi.

Muratpaşa Belediyesi, Memorial Antalya Hastanesi ve Antalya Olimpos Rotary Kulübü, organ bağışına dikkat çekmek için Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu’nda ‘Organ Bağışının Kurtardığı Hayatlar’ adlı panel düzenledi. Panele ilk yüz ve kol naklini yapan Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Özkan, Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, Akdeniz Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Bayezid, ilk yüz nakli olan Uğur Acar, Akdeniz Böbrek Hastaları ve Organ Nakli Derneği Başkanı Mehmet Şahan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Akdeniz Üniversitesinde bir kadavradan 5 nakil gerçekleştirdik”

Yapay kalp nakli ve yardımcı cihazlarla tedavi sürecine destek olduklarını söyleyen Akdeniz Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Bayezid, ilk olarak köpekten köpeğe kalp naklinin gerçekleştirildiğini hatırlattı. Prof. Dr. Bayezid, “Dünyada ilk kalp nakli aya gitmek kadar önemli ses getirdi. Ankara’da köpekten köpeğe kalp nakli gerçekleştirildi. Kasım ayında ilk nakiller yapıldı. Bekleyen hastalar için 1998 yılında Akdeniz Üniversitesinde bir kadavradan 5 nakil gerçekleştirdik” dedi.

“Türkiye’de sadece Akdeniz Üniversitesinde aynı anda iki nakli gerçekleştirdik”

Beyin ölümünün ne olduğunu ilk olarak insanlara anlatmak zorunda olduklarını ifade eden Ömer Bayezid, “Dini faktörler önemli, Müslümanlık olarak diğer dinlerden öndeyiz. ’Bir insanı kurtarmak tüm insanları yaşatmak gibidir’ diye sözler var. Uzun ve kaliteli yaşıyor insanlarımız. Hem kalp, hem böbrek, Türkiye’de sadece Akdeniz Üniversitesinde aynı anda iki nakli gerçekleştirdik. Kalp naklinden sonra insanlar çok daha iyi olabiliyor” diye konuştu.

“2 bin sene önce insanların akıllarından nakil olabileceği geçmiş”

İlk yüz ve kol naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Özkan, organ nakilleri ile ilgili önemli basamaklara geçildiğini belirtti. Prof. Dr. Özkan, “2 bin sene önce insanların akıllarından nakil olabileceği geçmiş. Köpeğin kafasına başka kafa getirmek, el nakilleri yapmak. Başarılı nakiller yapılmış ama 1925 yılında ikizden ikize böbrek nakli yapılıyor. Başarılı olmuş ama bu nakillerin başarılı olması için, ilaçlar üretilmiş” diye konuştu.

“Beyin ölümü sonucunda hayata dönen bir hasta dünyada yok”

Orta Çağ’da simyacıların ve kimyacıların geliştiğini söyleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, dünyada ilk rahim naklini yaptıklarını ve dört gebeliğin olmasına rağmen bunları kaybettiklerini ifade etti. Prof. Dr. Özkan, “Her türlü nakilleri yapan bir merkeziz. Hayat kurtaran nakiller önemli. Organ alıp da kendi yakınlarının organlarını bağışlamayan aileler de biliyoruz ama hiç yakını organ almadığı halde yurt dışından gelip bağış yapanları da biliyoruz. İnsanlar erdemlilik göstermeli. Beyin ölümü gerçekleşen insanların yakınları organlarını bağışlayabilir. Beyin ölümü sonucunda hayata dönen bir hasta dünyada yok. Beyin ölümü sonucu insanlara zaman kazandırıyoruz, bu da sadece insanların organ bağışına müsaade etmesi için fırsat oluşturuyoruz” dedi.

“Organ bağışı kahramanların savaşı”

Organ bağışının kahramanların savaşı olduğunu söyleyen Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, “Organ nakli savaşı kahramanlarla ilerliyor. Canlı nakilde birinci sıradayız. Canlı nakilde yakınlarımıza bağışta üzerimize yok ama başkaları için bağışlamıyoruz. Bunun için yapmadığımız kalmadı. İspanya’da belli yerlerde 100 nakil varken bizde 6 olması üzücü. 22 bin böbrekte, bin kişi kalpte bekliyor. Bunlar hayati organlar. Bizler bu insanları kurtarabiliriz” şeklinde konuştu.

Gürkan, etkilendiği olayı anlattı

1993’ten bu yana organ naklinin içinde olduğunu dile getiren Prof. Dr. Alihan Gürkan, 2008 yılında yaşadığı ve unutamadığı bir organ nakli olayını anlatarak konuşmasını şöyle tamamladı:

“2008 yılında ekonomik durumu düşkün bir baba bize başvurdu. İki kızı karaciğer hastası, babanın kan grubu ikisine de tutmuyor. Babadan karaciğer nakli yapmaya karar verdik ama zor bir durumdu. O gün akşam haber geldi. Gaziantep’ten damdan düşen 6 yaşındaki çocuğun organları bağışlandı. O babadan alacağımız karaciğerle nakli iptal ettik. Babadan nakil çok zordu teknik olarak sıkıntılıydı. 6 yaşındaki kızdan aldığımız karaciğeri babanın bir kızına taktık. Bir ailenin dramı başka bir ailenin sevincine dönüştü. 8 ay sonra da pazartesi günü ikinci çocuk için yine babadan canlı nakil planladık. Çarşamba günü içinde başka nakil planladık. Bir ailenin üç tane çocukları var, üçüncü çocukları beyin özürlüydü. ’Zaten bakıma muhtaç buna karaciğer vereceksiniz bir riski var’ dedik. Ailenin bize yanıtı netti, ’bizim beyin özürlü çocuğumuzun diğer iki çocuğumuzdan frakı yok. Onlar neyse o çocuğumuz da odur, nakli yaptırmak istiyoruz’ dediler. Biz de bu durumda nakillerin yerini değiştirdik. Pazartesi bu özürlü çocuğumuzu ve anneyi aldık. Karaciğer parçasını hazırladık, her şey yolunda gidiyordu. Bir anda çocuğu kaybettik. 45 dakika çocuğun kalbini çalıştırmak için uğraştık ama çocuk öldü. Anne masada, elimizde bir karaciğer parçası. ’Küçük çocuğu çağırın’ dedim, Ayhan Dinçkan hocam bana ’bizi hapse atarlar’ dedi. Küçük bir çocuğun hayatını kurtardığımız için hakim bizi hapse atacaksa bence atmalı da dedik. Baba ve çocuğunu çağırdık ve geldiler. Allah’tan çocuk aç geldi ve hazırlıkları yapıldı. Ben de o esnada dışarıya çıktım ve babaya ’çocuğunuz öldü. Karınız ameliyat masasında ama elimizde bir karaciğer parçası var. İzin verirseniz başka çocuğa takacağız’ dedik. Acılı adam, benim çocuğuma olan oldu kullanın tabi ki dedi. Biz de karaciğeri diğer çocuğa taktık ama annenin bundan haberi yoktu. Anne çocuğunun öldüğünü bilmiyor. İki üç gün ’yoğun bakımda’ dedik. Anne ayağa kalktı, ekip olarak gittik çocuğunun vefat ettiğini karaciğer parçasını yakınları sayesinde başka çocuğa nakil ettiğimizi ve yaşattığımızı söyledik. ’İsterseniz o çocuğu görebilirsiniz’ dedim. Anne de görmek istedi. İnanın hala o an aklıma geldiğinde ve anlattığımda gözlerim dolar. Annenin o çocuğuna sarılışını görseniz inanın hepiniz gözünüz kapalı organlarınızı bağışlarsınız. Organ bağışı muhteşem ve mukaddes bir iştir.”

Panel, konuşmacı Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Özkan, Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, Akdeniz Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Bayezid’a teşekkür belgesi verilmesiyle sona erdi.

www.havadis07.com © 2021 Tüm Hakları saklıdır.Yayınlanan haberlerin telif hakkı ajanslara aittirantalya haberSponsorlar: - antalya tabela reklam - antalya duvar kağıdı - duvar kağıdı - https://www.antalyaduvarkagidi.com.tr

takipci satin al -İstanbul evden eve nakliyat