Panik Atak Hastalığı
Panik atak ara ara tekrar eden ve insanın yaşam standardını inanılmaz ölçüde düşüren korku nöbetleri olarak tanımlanmaktadır. Panik atak nöbetlerinin ise en önemli özelliği bir anda ortaya çıkışıdır. Bu sebeple de yaşamın normal gidişatında olan faaliyetleri olumsuz etkilemektedir. Son dönemlerde bu hastalığın tedavisinde yeni bir yöntem göze çarpmaktadır.
Bu yöntem genellikle terapi ile panik atak tedavisi, bir günlük panik atak tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Bu yöntemde panik atak aşamalı olarak ele alınmakta ve ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Panik atak tedavisi sürecinde hastaların genellikle kriz adını verdikleri, doktorların ise panik atak olarak yaklaştığı bu anlar çözüme kavuşturulmaya çalışılmaktadır. Panik atak süreci birdenbire, beklenmedik olarak başlayarak yaklaşık 10 dakika kadar şiddetli bir biçimde sürmektedir. Bazı hastalarda kriz süreci yarım saate kadar devam eden boyutlara ulaşmaktadır. Panik atak geldiğinde birçok kişi hareket dahi edememektedir.
Panik atak gelmeden önce her hasta farklı belirtiler yaşadığını dile getirmektedir. Ancak ortak olarak üşüme veya ateş basması, uyuşma veya bazı bölgelerde karıncalanma, birden terleme, çarpıntı, göğüste oluşan ani ağrı, bulantı hissi, keskin bir ölüm korkusu, sarsılma veya titreme, kendini değişmiş hissetmek, kontrol kaybı veya çıldırma korkusu görülmektedir. Panik atak başlamadan hissedilen bu belirtiler dahi yaşamı oldukça kötü etkileyen unsurlardır.
1 Günde Panik Atak Tedavisi
1 günde panik atak tedavisi yöntemi, hastalar için oldukça faydalı ve yararlı bir yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmalara göre farkındalık ile ilgili yapılan çalışmalar panik semptomlarının azaltılmasında etkin rol oynamaktadır. Bu yaklaşım panik atak tedavisi sürecine ek olarak sosyal kaygı bozukluğu tedavisinde de kullanılmaktadır. Tedavi süreci 3 aşamadan meydana gelmektedir. Bunlardan ilki bilişsel farkındalıktır. Bu aşamada hastanın bilinçlendirilmesi ve yaşanan her etkinin sebebinin açıklanması yaşanmaktadır. Sonraki aşama olan duygusal boşaltım kısmında ise kişiyi daraltan ve bunaltan durumlardan kurtulması için teknikler öğretilmektedir. Son aşama olan bilinçaltı programlamada ise daha uzun vaade de hastada panik atağın tekrarlanmaması için çalışılmaktadır. Hastada bilinçaltında bastırılmış olan duygulara yönelik çalışmalar yapılmaktadır.
Panik atak hastanın yaşamını derinlemesine etkileyen bir rahatsızlıktır. Yavaş yavaş birçok kişinin duymaya başladığı 1 günde panik atak tedavisi ile bu problemden kurtulmak mümkün hale gelmektedir. 1 gün panik atak probleminden kurtulmak için kesinlikle ayrılabilen küçük bir zaman dilimidir. Hemen her iş pozisyonunda 1 gün boşluk yaratılabilir. Bu günlerde bu panik atak tedavisi uygulanarak çok daha ferah ve rahat bir yaşama adım atmak mümkündür.
Bilişsel Farkındalık
Tedavi sürecinin aşamalardan oluştuğundan bahsetmiştik. Bu aşamaların ilki olan bilişsel farkındalık döneminde hastada ortaya çıkan şikayetler derinlemesine ele alınmaktadır. Mide bulantısı, görmede bulanıklık, ishal ve üşüme gibi sebeplerin neden ortaya çıktığı bilimsel çerçevede hastaya aktarılmaktadır. Bunun sebebi ise insanlarda normal yaşamda bile görülen panik ve korku durumlarının bir çoğunun kontrolsüzlük durumundan ve neler olduğunun bilinmemesinden ortaya çıkmasıdır. Bu sebeple panik atak yaşayan kişiye bu tedavi yönteminin ilk aşamasında neler olduğu derinlemesine açıklanmaktadır. Bu açıklamalardan sonra hastanın kendini daha rahat hissettiği öne sürülmektedir. Hasta yaşadığı etkenlerin sebebini öğrendiğinde kalp sıkışmasının kalp krizi getirmeyeceğini, veya çıldırmayacağını bilimsel bir yolla öğrendiğinde rahatlama yaşamaktadır.
Duygusal Boşalım
İkinci aşama ise duygusal boşaltım sürecidir. Bu süreçte ise hastanın bunalmasına sebep olan, kötü hissetmesini sağlayan ve panik atak durumunu tetikleyen kısımlar ele alınmaktadır. Duygusal Blokajları Kaldırma adı verilen bir teknik hastaya detaylı bir şekilde uygulanmakta ve öğretilmektedir. Hasta bundan sonra yaşamı boyunca kendini çok kötü hissettiği durumlarda kendisine profeyonel yaklaşarak bu hislerden daha rahat kurtulabilmektedir. Bu profesyonel yaklaşım ve teknikler sayesinde hasta birkaç dakika içerisinde olumsuz etkilendiği duygulardan arınabilmektedir. Hastanın teknikleri öğrenmesi yaklaşık olarak yarım saatlik bir süreyi kapsamaktadır.
Bu teknik tamamen duygulara özgü olan, duygulara hitap eden bir teknik olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla hastanın duygusal yönünün onarılmasında yardımcı olmaktadır. Panik atak problemi duygusal hatıralar ile bir bütün olarak ele alınması gereken bir hastalık olarak görülmektedir. Bir günde panik atak tedavisi yönteminde de hasta her açıdan derinlemesine incelenmektedir. Her açıdan yaşanan problemler bir bir çözülmekte ve planlı bir ilerleme kaydedilmektedir. Hastaya telkin edici sözler söylemek yerine, problem çözücü daha etkin müdahalelerde bulunulmaktadır. Bu sebeple de sonuçlar olumludur.
Bilinçaltı Programlama
Son aşama olan bilinçaltı programlama ise 1 günde panik atak tedavisi sürecinin en önemli kısmı olarak görülmektedir. Bunun sebebi bilinçaltı programlama ile panik atak sorununa sebep olan kaynağa inilmesinden kaynaklanır. Bu aşamada bastırılan travmatik duyguların temizlenmesi sağlanır. Çocukluktan beri insanlar çeşitli sıkıntılar ile uğraşmaktadır. Bunlardan bazıları bastırılmış olarak bilinçaltında yer edinmektedir. Sonrasında ise basit bir olay yaşandığında kişi kendini bir anda inanılmaz enerjisiz inanılmaz kötü ve motivasyonsuz hissetmektedir. Bir günde panik atak tedavisi uzmanlarına göre yaşanan her acı bilinçaltında kodlanmaktadır.
Bu durumdan kurtulmak için ise panik atak tedavisi sürecinde hipnoz paket programları kullanılmaktadır. Hipnoz paket programları hastalara uygulanmaktadır. Çözüm tekniğini öğrenen kişilerde, uzmanla %95 oranında başarıya ulaşıldığını ve bir daha panik atak yaşanmadığını belirtmektedir. Aynı zamanda bu kişilerin diğer aşamalarda öğrendiği teknikleri düzenli olarak uygulaması ile panik atak probleminin nedenselliğinin de çözüldüğünü ifade etmektedir. Sonrasında 1 gün gibi kısa bir süre içerisinde panik atak probleminden kurtulmak ve bir daha bu sorun ile karşılaşmamak mümkün hale geliş oluyor. Uzmanların ifadelerinde tedavi yöntemi şu şekilde özetlenmektedir; 1 günde panik atak tedavisi bir üfürükçülük değildir, teknik öğreterek kişinin yaşadığı tecrübeyi anlamlandırması ve çözebilmesine yardımcı olmaktır.