Jinekomasti İçin Kalıcı Çözüm Mümkün!
Jinekomasti, erkeklerde görülebilen ve çeşitli tedavi yöntemleriyle birlikte ortadan kaldırılabilen bir tür rahatsızlıktır. Östrojen ve testosteron hormonlarından dolayı meme dokularındaki büyümeye sebebiyet veren rahatsızlık, kötü huylu olmasa da estetik açıdan kişiyi oldukça zorlayabilmektedir. Kimisinde tek kimisinde ise iki memeyi birden etkileyebilen jinekomasti, tedavi edilmediği durumlarda gelişimini sürdürebilmektedir. Jinekomasti, her yaştan kişide görülebilmektedir. Temel sebebinin hormonlardaki değişiklik olduğu bu rahatsızlık, nadiren de olsa farklı nedenlerden dolayı da gelişebilmektedir. Günümüzde gelişen tıbbi yenilikler ile birlikte kolaylıkla tedavi edilebilen jinekomasti, bazı durumlarda kendiliğinden iyileşebilmektedir. Kimi hastalarda ise ameliyat tedavisi gerekmektedir. Jinekomasti tedavisi hakkında bilinmesi gereken tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Jinekomasti Nedir?
Jinekomasti, en basit tabiriyle erkeklerde görülebilen ve iyi huylu olan meme gelişimi rahatsızlığı olarak ifade edilebilmektedir. Yapılan araştırmalar her 3 erkeğin birinde bu rahatsızlığın görüldüğünü ortaya koymaktadır. Yaşça büyük insanlarda olabileceği gibi bebeklik dönemlerinde de gelişebilen jinekomasti en sık ergenlik dönemlerinde görülmektedir. Türkiye sınırları içerisinde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre bu rahatsızlığın ergenlik döneminde ortaya çıkma sıklığı %34,6 şeklinde kaydedilmiştir. Bu kadar sık görülmesi de doğal olarak “Jinekomasti ne demek?” veya “Jinekomasti tedavisi nasıl yapılır?” gibi soruları akıllara getirmektedir.
Jinekomasti, kişinin sağlığını hayati derecede etkilemese dahi görsel açıdan kişiyi zor durumlara sokabilen bir rahatsızlıktır. Özellikle ergenlik dönemlerinde ortaya çıkması kişinin özgüveni üzerinde olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Jinekomasti, kendiliğinden gerileyen bir rahatsızlık değildir. Bunun için jinekomasti tedavisinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Tedaviyi destekleyebilmek için jinekomasti korsesi gibi pek çok alternatif ürün de kullanılabilmektedir.
Jinekomasti, pek çok nedenden dolayı meydana gelebilmektedir. Ancak temelde hormonların dengesizliğinden oluşmaktadır. Vücutta testosteronun azalması veya östrojen hormonunun artması gibi durumlarda jinekomasti gelişebilmektedir. Hormonal değişikliklerin altında birçok farklı sebep yatabilmektedir. Genellikle doğal gelişen bu rahatsızlık, nadiren de olsa ilaç kullanımına bağlı olarak görülebilmektedir. Jinekomastiye neden olan bazı durumlar aşağıdaki gibidir;
· Prostat kanserini tedavi etmek amacıyla kullanılan bazı ilaçlar
· AIDS tedavilerinde kullanılan ilaçlar
· Anksiyete tedavilerinde kullanılan bir kısım ilaçlar
· Kemoterapiler
· Alkol
· Amfetamin, eroin gibi uyuşturucu maddeler
· Karaciğer yetmezliği
· Tümör
Jinekomasti Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Jinekomasti rahatsızlığına sahip olan bireylerin mutlaka muayene olması tavsiye edilmektedir. Kişinin can sağlığını tehlikeye atan bir rahatsızlık olmasa da günlük yaşamı etkileyebilmektedir. Jinekomasti tanısı konulabilmesi için doktor tarafından öncelikle fizik muayenesi gerçekleştirilmelidir. Bu süreçte doktor tarafından hem hastanın hem de ailesinin sağlık geçmişi hakkında bilgiler edinilmektedir. Gözlemlenen tüm belirtiler bu süreçte hekime anlatılmalı ve hastalık ile ilgili olarak tüm detaylar şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır. Fizik muayene kapsamında hekim, meme dokusunu yakından inceleyerek sistem kontrollerini en ince detaylarına kadar gerçekleştirmektedir.
Jinekomasti tanısı konulabilmesi için bazen kan testi yapılması gerekebilmektedir. Yapılan testlerin devamında ise hekime bağlı olarak tomografi, manyetik rezonans veya ultrason gibi taramalar istenebilmektedir. Jinekomastide görülen meme şişliğinden farklı semptomlarla da erkeklerde görülebilmektedir. Aşırı yağlı meme dokusu buna örnek olarak gösterilebilmektedir. Bazı erkeklerde göğüs yağı tabakası oldukça fazla olabilmektedir. Bu durum sıklıkla jinekomasti ile karıştırılabilmektedir. Jinekomastinin tedavi edilmemesi durumunda memelerdeki şişlikler günden güne artabilmektedir. Ancak hiçbir şekilde rahatsızlığın kendi kendine iyileşebilmesi mümkün olmamaktadır.
Jinekomasti, ilerleyen süreçte kişinin hayat kalitesini günden güne düşürebilmektedir. Bunun yanı sıra hassasiyet artışı, ağrı ve psikolojik sorunlara kadar farklı semptomlar yaratabilmektedir. Hekim tarafından gereken muayenelerin gerçekleştirmesinin ardından uygun görülen ilaç veya ameliyat tedavilerine harfiyen uyulmalıdır. Jinekomasti tedavileri kişiden kişiye farklı olabilmektedir.
Jinekomasti Tedavisi
Jinekomasti tedavilerine geçmeden önce rahatsızlığın altında yatan sebeplerin iyi teşhis edilmesi gerekmektedir. Kişinin jinekomasti şüphesi bulunuyorsa ilk olarak endokrinoloji uzmanına danışılması tavsiye edilmektedir. Jinekomasti tedavi seçenekleri, rahatsızlığın tipine göre değişebilmektedir. Bu rahatsızlığın kendi içerisinde bazı sınıflandırmaları bulunmaktadır. Örneğin ergenlerde bu rahatsızlığın sınıflandırılması Nydick ile ölçülmektedir. Bu sınıflandırma türünde rahatsızlığın tipi, memenin uç kısmındaki glandüler doku diskinin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. Eğer disk çapı 4 santimetreden küçük olan ergen kişilerde hastalığın kendiliğinden geçmesini beklemek bazı durumlarda uygun olabilmektedir. Fakat şikayet yıllardır devam ediyorsa tedaviye başlanması gerekmektedir.
Jinekomasti kapsamında medikal tedaviler, kişinin yaşına, hormonal farklılıklara ya da altında yatan diğer sebeplere göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel kapsamda bu tedavilerde ilaçlar da kullanılmaktadır. İlaç, ortalama iki hafta içerisinde etkisini göstermeye başlamaktadır. İlaç kullanımı boyunca süreç hekim tarafından takip edilmelidir. Yetişkinlerde jinekomasti rahatsızlığı eğer 1 yıldan fazla süredir devam ediyorsa ilaç genellikle fayda göstermemektedir. Bu durumlarda jinekomasti ameliyatı uygun görülmektedir.
Jinekomasti ameliyatları, rahatsızlığın boyutuna göre farklı yöntemlerle yapılmakta olup en kesin sonucu vermektedir. Cerrah tarafından yapılan incelemeler sonucunda ameliyat kararı alınarak tedaviye başlanmaktadır. Glandüler tip jinekomasti rahatsızlığında sert meme dokusu ağırlıkta olup ameliyatla çıkartılabilmektedir. Karışık tip jinekomastide ise glandüler doku ve yağ dokusu oldukça fazladır. Bu rahatsızlık ameliyat ve aynı zamanda liposakşın işlemleri ile birlikte ortadan kaldırılabilmektedir. Yağlı tip jinekomasti rahatsızlıklarında yağ dokusu fazla olup tedaviler sadece liposuction ile yapılabilmektedir.
Jinekomasti Rahatsızlığı İçin Kalıcı Çözüm Arıyorsanız: Op. Dr. Evren İşçi
Medikal estetik, yüz estetiği ve vücut estetiği alanlarında uzmanlık sahibi olan Op. Dr. Evren İşçi; meme büyütme, meme dikleştirme ve jinekomasti ameliyatı gibi cerrahi işlemleri başarılı şekilde gerçekleştirerek hastaların istek ve ihtiyaçlarına uygun göğüs yapılarına sahip olmalarını sağlamaktadır. Yüksek hasta memnuniyetine sahip olan ve güler yüzlü ekibi ile birlikte hizmet veren Op. Dr. Evren İşçi ile jinekomasti rahatsızlığınıza kalıcı çözüm bulabilir, istediğiniz göğüs formuna sahip olabilirsiniz!