Sigarayı bırakmak isteyenler bağımlılıktan daha kolay kurtulabileceklerini düşünerek elektronik sigara kullanmaya başlıyor. Ancak elektronik sigara, sigara içmeye olan fizyolojik bağımlılık sürmeye devam ettiği için ve sigara içme davranışına dair ritüeller değişiklik gösterse de devam ettiği için sanıldığı gibi bağımlılığın daha kolay atlatılmasına değil devam etmesine katkı sağlıyor.
Elektronik sigarada farklı aromalarla tatlandırmalar yapıldığı için ve birçok alanda elektronik sigara içebilmek mümkün olduğu için maalesef insanları elektronik sigara kullanmaya teşvik ediyor.
Sigara bağımlılığından psikoterapi ile kurtulabilirsiniz
Sigara bağımlılığı, diğer bağımlılık türleri gibi tedavi edilebilirdir. Genellikte diğer tüm bağımlılıklarda olduğu gibi kişi sigarayı bıraksa da sonra tekrar başlayabiliyor. Ancak bu durum sigaradan asla kurtulunamayacağı anlamına gelmiyor. Sigara tedavisinde psikoterapi ve ilaç tedavisi etkili oluyor.
‘ELEKTRONİK SİGARA MASUM DEĞİL’
Erdoğu, elektronik sigaraların masum olmadığını belirterek, “Çok yeni bir şey olduğu için zararları konusunda da çok büyük ölçekte çalışmalar yok ama güvenli kullanılabilir bir şey mi, ne yazık ki değil. Geleceğe dair birtakım kötü, olumsuz şeylerin olacağını düşünüyoruz. Bunların içinde kullanılan birtakım kimyasallar var ki çok küçük oranlarda kullanılmalarına rağmen zararlı kanserojen, kalp, damar hastalıkları yönünden olumsuz etkileri olan birtakım şeyler var. Tatlandırıcı kimyasal şeylerin de yine akciğerlere, buhar ve sıcak hava olarak çekilmesi de akciğerler üzerinde gelecek dönemlerde kanser ile ilgili birtakım şeylerin gelişmesine sebep olacaktır diye düşünüyoruz. Elektronik sigara masum değil. Elektronik sigaralar, mevcut içilen sigaralardan daha mı zararlı konusu henüz muallakta ama masum olmadıkları kesin” diye konuştu.
UZMANLARIN GÖRÜŞÜ
- Elektronik sigaraların günümüzde sigarayı tamamen bırakmadan önce bireylerin attıkları bir ön adım olarak dikkat çektiğini belirten Cücü, “Fakat elektronik sigaralar hem fizyolojik bağımlılık sürmeye devam ettiği için, hem sigara içme davranışına dair ritüeller kısmen değişiklik gösterse de farklı şekilde devam ettiği için bağımlılığın iyileşmesine değil sürmesine katkı sağlıyor. Bu noktada kişilerin niyeti sigaradan kurtulmak ya da azaltmak olsa da yerine elektronik sigarayı koymak, kısa süre içinde sigaraya eskisi gibi geri dönüşlere yol açıyor. Ayrıca farklı aromalar ile tatlandırılması, pek çok alanda içiminin mümkün olması kullanımı teşvik ediyor ve artırabiliyor.” dedi.
2. “Her bağımlılıkta olduğu gibi sigara bağımlılığında da nüksler görülebiliyor ve kişi yeniden kullanıma dönebiliyor. Fakat bu durum kişinin asla bağımlılığından kurtulamayacağı anlamına da gelmiyor. Sigara bağımlılığı tedavisinde hem psikoterapi hem de ilaç tedavisi fayda sağlıyor. Psikoterapilerde bağımlılığın doğasını anlamak, sigara ile kurduğu ilişkiyi tanımak, sigaraya atfettiği anlamları fark etmek ve yeniden değerlendirmek, sigarayı bırakmaya yönelik duyduğu endişe, korku ve üzüntü gibi duyguları fark etmek ve bu duygular ile uygun şekilde başa çıkmayı öğrenmek, tetikleyicileri ve riskli durumları fark etmek ve önlemler almak, istek ile baş etmeyi öğrenmek, motivasyonu desteklemek gibi adımlar bireysel bazda çalışılıyor ve fayda sağlayabiliyor. Psikoterapilere ek olarak doktor tarafından reçete edilen bazı ilaçlar da bırakma sürecini kolaylaştırıyor.”