Akciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Akciğer insanlar için yaşamsal öneme sahip olan bir organdır. Akciğer kanseri ise bu yaşamsal organda bulunan hücrelerin istemsiz olarak çoğalması ve akciğerde bir kitle oluşturmasına verilen kanseri addır. Günümüzde akciğer kanseri en tehlikeli kanser çeşidi olmaktadır. Ülkemizde en çok insan ölümü ile sonuçlanan ve erken teşhis edilmediği takdirde kısa sürede ölümle sonuçlanan çok tehlikeli bir kanser çeşididir.
Kontrolsüz çoğalan ve akciğerde bir kitle oluşturan kanser hastalık ilerledikçe akciğer dışına çıkarak vücuda yayılım gösterebilir. Vücuda yayılan akciğer kanseri kötü huylu kanser olarak tanımlanmaktadır. Ve tedavisi çok zor olmaktadır. Bulunduğu ortamda varlığını sürdüren ve yayılım göstermeyen akciğer kanserine iyi huylu kanser adı verilir. Ve erken teşhisle insan hayatı kurtarılır.
Akciğer kanseri belirti vermeyebilir ve uzun yıllar gizlice vücutta yayılım gösterebilir. Bu sebeple çoğu zaman ölümle sonuçlanır. Akciğer kanseri olan bireylerin %25 ‘inde kanser belirti vermemektedir. Farklı bir hastalık sebebi ile hastaneye gelinip akciğer grafiği çekilen hastalar rastlantı eseri kanser olduklarını öğrenirler.
Akciğer Kanserinin Başlıca Belirtileri
- Kronik öksürük ve zamanla öksürüğün şiddetinde değişiklik görülmesi
- Göğüs, omuz, baş ve sırt ağrısı
- Kanlı balgam ve tükürük varlığının tespiti, öksürük sonrası çıkan balgamın renginde koyuluk ve renk değişimi (Hastaların sadece %25’inde öksürük sonrası kan tespit edilmektedir.)
- Nefes almakta güçlük, hırıltılı soluk alıp verme,
- Yutmada zorluk, ses kısıklığı
- Boyun ve yüzde belirgin şişlik oluşması
- Halsizlik
- Karnın sağ bölgesinde ağrı görülmesi
- Lenf bezlerinde şişlik, kaslarda güçsüzlük
- Parmaklarda şekil değişikliği, el ve ayak parmaklarında karıncalanma ve batma hissi akciğer kanserinde görülen belirtilerdir.
Akciğer Kanseri Teşhis
Bu belirtilerden herhangi birinin varlığında doktora gidip kontrol olmalısınız. Belli aralıklar ile akciğer grafiği çektirmek erken teşhis için çok önemlidir. Bu belirtilerden herhangi biri için hastaneye giden hastayı doktor öncelikle muayene eder. Doktor hastanın genetik yapısını, dış etkenleri, geçirdiği hastalık ve ameliyatları sorgulayarak bir öykü elde eder. Bu bilgiler ve belirtiler doğrultusunda doktor gerekli gördüğü tetkikleri ister. Nalan Göloğlu
Akciğer kanserinden şüphelenen doktor balgam tetkiki yapar. Balgam tetkiki kısa sürede sonuç veren basit bir yöntemdir. Daha ileri bir tetkike ihtiyaç duyulduğu takdirde biyopsi istenebilir. Biyopsi akciğerden bir doku alınarak patolok doktor tarafından mikroskop altında incelenmesidir. Biyopsi farklı yöntemler ile alınabilmektedir. Bu yöntem bronkoskopi, iğne aspirasyonu, torasentez ve torakotomidir. Akciğer kanseri teşhisi konulup, kanser evresi tespit edildikten sonra uygun tedaviye başlanır. Kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi müdahale tedavi yöntemleridir.